icon-arrow-right
HomeNieuws UPDATE VAN PROJECTTEAM BASISWEG

UPDATE VAN PROJECTTEAM BASISWEG

Actueel

G&S Bouw is in opdracht van EDGE Technologies in maart 2019 gestart met de herontwikkeling van het circa 40 jaar oude kantoor aan de Basisweg. De laatste bewoners APG en Alliander zijn hiervoor tijdelijk verhuisd. Na de renovatie zullen diverse huurders hun intrek nemen in EDGE Amsterdam West. De revitalisatie omvat nu circa 55.000m2 kantoorruimte.

 

Het ontwerp van dit revitalisatieproject komt van de Architekten Cie, de constructieve uitwerking wordt verzorgd door Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, beiden uit Amsterdam.

Voor de uitwerking van de glazen koepelconstructie wordt Van Rossum bijgestaan door SID studio.

 

Het gehele project wordt ge-updatet naar de laatste eisen van deze tijd. De gehele gevel en indeling binnen wordt bouwkundig geheel getransformeerd. Daarnaast wordt de isolatiewaarde van de diverse gevels aangevuld zodat deze weer aan de huidige eisen voldoen.

 

Op basis van het geavanceerde, smart technology platform van EDGE wordt er een intelligent, gezond en duurzaam gebouw gecreëerd. EDGE & Alliander willen daarnaast het gebouw meer energie laten produceren dan het verbruikt, waarbij het overschot aan energie wordt teruggegeven aan de directe omgeving.

 

Glazen koepelconstructie

Kenmerkend voor dit project is dat de huidige binnentuin met het pand met een glazen constructie zal worden overkoepeld. Uiteindelijk zal deze glazen constructie een gigantisch overspanning van circa 60 meter hebben.

Door het overkoepelen van de binnentuin wordt de ‘ongebruikte’ binnenruimte van de tuin getransformeerd tot het nieuwe hart van het gebouw. Het wordt een ontmoetingsplek met veel natuurlijk daglicht en een zeer ruimtelijk gevoel.

 

De staalconstructie van de koepel wordt door Oostingh/ASK Romein gerealiseerd. De beglazing wordt door Kingspan Light + Air verzorgd.

Na een periode van circa 10 maanden engineering – waarbij onder andere diverse mock-up opstellingen door bovengenoemde partijen zijn gemaakt – zal eind van het eerste kwartaal 2020 gestart worden met de bouw van deze gigantische koepelconstructie. Verwachting dat de gehele koepelconstructie in het vierde kwartaal van 2020 gereed is.

Gevel

De huidige uit aluminium vervaardigde erkerkozijnen en gevelbekleding zullen worden vervangen. Door het vernieuwen worden verbeterde thermische prestaties van de gevel behaald welke weer voldoen aan de laatste standaarden. Door het opnieuw toepassen van aluminium erkerkozijnen behoud het pand zijn identiteit en uitstraling.

Inmiddels zijn voor circa een kwart alle nieuwe erkerkozijnen geplaatst, waarbij in het tweede kwartaal ook gestart zal worden met het aanbrengen van de gevelbekleding.

 

 

Door de technische installaties van de vijfde verdieping te verplaatsen naar de kelder, is deze verdieping volledig vrij gekomen om ook als kantoor in te richten. Om voldoende daglicht op de vijfde verdieping te krijgen wordt tussen de erkerkozijnen het bestaande metselwerk gesloopt ten behoeve van daglichttoetreding. Verhaert & Co uit het Belgische Ranst maakt bijna 1.200m2 prefab elementen met glazen bouwstenen welke het bestaande metselwerk gaan vervangen.

 

Het overig gedeelte bestaande metselwerk in de gevel is volledig schoongemaakt en zijn de voegen vervangen. In de kelder is de indeling geheel herzien ten behoeve van het inrichten van de nieuwe technische ruimten en bergingen. De luchtbehandelingskasten worden hier opgesteld, de bestaande vloeren worden waar nodig opgeknapt.

Lichthoven

Door de ingrijpende revitalisatie wordt de draagstructuur van het pand volledig aangepast. Zoals gezegd, zal het pand worden ge-updatet naar de laatste eisen van deze tijd. Hieronder valt onder andere daglicht. Natuurlijk daglicht is goed voor de beleving van de gebruiker. In het ontwerp zijn een achttal lichthoven (daglichtschachten) ontworpen. De lichthoven zijn ontworpen daar waar voorheen een betonnen, ronde schacht stond met een diameter van bijna 5 meter. Deze ronde betonschacht maakt in het huidige pand deel uit van de hoofddraagconstructie. Om de ronde schacht te kunnen slopen, moet er volgens een door de constructeur bepaalde werkmethodiek worden gewerkt. Na een intensief engineeringsproces en afstemming tussen verschillende disciplines is het plan afgerond en hebben we een start kunnen maken met de eerste daglichtschacht.

 

Omdat de ronde betonschacht onderdeel is van de hoofddraagstructuur van het gebouw, is er om deze schacht een staalconstructie gemaakt. Om het staal te kunnen plaatsen worden er gaten met een diameter van een halve meter door de vloeren geboord. Nadat de staalconstructie volledig is opgebouwd, kan er worden gevijzeld. Het vijzelen van de staalconstructie heeft als doel dat er geen zettingen of zakkingen ontstaan in de vloeren tijdens het wegslopen van de (bestaande-) ronde schacht. Er wordt als het ware een bepaalde kracht in de staalconstructie gedrukt, zodat deze de functie van hoofddraagconstructie overneemt van de betonnen, ronde schacht.

 

Nadat de staalconstructie volledig op spanning is, wordt de ronde betonschacht gesloopt. Het slopen van deze betonschacht gebeurt tussen de staalconstructie door. In de verdiepingsvloeren worden sparingen gezaagd. Het slopen wordt precisiewerk en vraagt het uiterste van de jongens buiten.

                                                                                                                                                                                            

+